Foto från stadsbiblioteket

Stadsbiblioteket – att äga rum

Publicerad: 19 oktober, 2011
Sidansvarig: Vanja Larberg
På spaning - bibliotek

 

”A city cannot be a work of art”

Detta fastslår Jane Jacobs, arkitektur- och planeringskritiker, i sin mest kända bok om städer där hon försöker beskriva vikten av ett rikt folkliv för en stads välmående. Ståendes framför Götaplatsen med sina monumentala byggnader och relativa människofattigdom blir det lätt att återkomma till henne. När Götaplatsen skulle byggas inför jubileumsutställningen 1923 var ett utav kraven att byggnaden i fonden skulle vara synlig hela Avenyns längd. Detta krav blev mött av konstmuseet med sina mäktiga valvbågar.

Stadsbiblioteket byggdes långt senare och både hör och hör inte till Götaplatsen. Det hör till på det sätt att det likt konstmuseet, stadsteatern och konserthuset är en utav de tunga kulturinstitutionerna. Samtidigt är det skilt från dem både av Berzeliigatan men också på ett annat sätt, utanför stadsbiblioteket finns ingen människofattigdom, här präglar snarare en frenetisk aktivitet gatan. Så är det också den kulturinstitution som, näst Liseberg, drar flest besökare i Göteborg.

Något undangömt, en trappa ner, inne på biblioteket finns Dynamo, ett ganska ovanligt biblioteksrum. Här satsas mot målgruppen unga mellan 13-25 år, en grupp som biblioteket särskilt vill vända sig till. Det hörs musik, flera grupper av unga är engagerade i tvspel, någon läser läxor i sofforna och ytterligare andra botaniserar bland böckerna. Ungdomsbibliotekarien Daniella Brummer Pind säger att hon upplever att de lockar ungdomar från hela staden, kanske för att det finns ett eget rum här, en speciell plats för just unga. Hennes kollega Elin Nord fyller i att många också utnyttjar möjligheten till samtal med en vuxen. Men många verkar också komma för spelmöjligheterna, kanske beroende av att alla inte har ekonomiska möjligheter att ha den typen av utrustning hemma. Två gymnasister som under total koncentration har spelat guitarhero vid den stora skärmen besvarar frågan varför de kommer till Dynamo med att de behövde slappa lite efter ett matteprov. Att de ganska ofta åker från Polhemsgymnasiet på Hisingen för att komma hit och hänga lite efter skolan.

Dessa ungdomar kommer aldrig att kunna synas längs hela Avenyns längd men de blir istället en bild av en annan sorts stad än den enbart vackra och monumentala. Biblioteket skapar här en möjlighet för ungdomar från hela Göteborg att ha rätt till en egen plats mitt inne i centrala staden. Att äga rum(met).

Spanare: Ellen Blåberg

 

Delade exempel

Inga delade exempel ännu. Varför inte skriva det första?

Har du andra exempel? Dela gärna med dig här:

Din e-postadress publiceras inte.