Foto av Hammarkullens bibliotek

Hammarkullen – och biblioteket som blev kvar

Publicerad: 19 oktober, 2011
Sidansvarig: Vanja Larberg
På spaning - bibliotek

 

– Det hade gått!

Så säger Kerstin Wennergren, chef för Folkets Hus i Hammarkullen, apropå möjligheten att, med hjälp av stadsdelens lokala krafter, fortsätta driva biblioteket som var nedläggningshotat under 2009. Ett bibliotek som en gång startade som en liten boksnurra i entrén till Folkets Hus och som drevs helt ideellt men som med tiden kom att växa sig in i egna lokaler och med egen personal. Sedan 1996 rymmer dessa lokaler också ett medborgarkontor.

Från utsidan gör det inte så mycket väsen av sig biblioteket, ingen storslagen entré möter oss och det är kanske, till ytan, ett utav stans minsta. Men dörrana är i princip aldrig stilla, människor kommer och går hela tiden, kopiatorn surrar, de stolar och bord som finns är samtliga upptagna. Vid medborgarkontorets disk hjälper personalen till med blankettifyllande, kopiering, ansökan till barnomsorgen och faktiskt, visar det sig, nästan allt möjligt. ”Ja, skrattar Sima Panjeh-Ali, vi hjälper allt till med det mesta, och jag skulle säga att 99,9 procent får hjälp. Och människor som kommer hit vet att det är aldrig något problem med språket heller, vi hittar alltid en väg”

Husen i Hammarkullen byggdes under den tid som i svensk politik kallas ”Det starka samhället”. Det är folkhemmet och välfärdssamhället som byggs med jämställdhet och trygghet som vision och bostadsbyggandet präglas av stark statlig styrning. I Göteborg planerade man under denna tid för en otrolig expansion av staden och Hammarkullen är den stadsdel där Bostadsbolaget vid byggstart 1968 för första gången använde prefabricerade element i stor skala.

”Det starka samhället” må vara ett passerat stadie i stadsutvecklingen men i dess ställe träder kanske det starka lokalsamhället. För om husen i Hammarkullen byggdes av Bostadsbolaget så var det medborgarna och de samhälleliga institutionerna som byggde, och fortfarande bygger, stadsdelen. Biblioteket som, efter stora lokala protester, aldrig blev nedlagt blir ett exempel på hur en stadsdel och dess invånare tillsammans skapar sitt samhälle.

Spanare: Ellen Blåberg

 

Delade exempel

Inga delade exempel ännu. Varför inte skriva det första?

Har du andra exempel? Dela gärna med dig här:

Din e-postadress publiceras inte.