Foto av biblioteket Chapmans torg

Chapmans torg

Publicerad: 19 oktober, 2011
Sidansvarig: Vanja Larberg
På spaning - bibliotek

 

Det skulle vara möjligt att cykla rakt in på biblioteket på Chapmans torg. Biblioteket, som är ett utav Göteborgs äldsta, finns här sedan 1962. Att dessa lokaler från början var tänkta att härbärgera en biograf märks på den breda och sluttande entrén. Kritikerna skulle kanske kunna hävda att biblioteket är undanskymt där det ligger i bottenplan på ett utav de höga bostadshusen som utgör torgets sydöstra gräns. Vidare hade kritikerna kunnat påpeka att torget tillåter biltrafik. Men på något sätt verkar både bibliotekets ovanliga placering i bottenplan av ett bostadshus, och den trafiksituation som finns framför dess port vara en del i den tillgänglighet och vardaglighet som platsen äger. Många cyklister kör ända fram till entrén och parkerar där för ett snabbt besök och både bilister och fotgängare utgör en nästan konstant ström av besökare.

När jag först kom hit till Sverige satt jag på biblioteket i fyra år, här var det alltid öppet för mig. Men nu ska jag bara sitta en kort stund för jag ska på datorkurs här bredvid strax.

Detta säger mannen som sitter på biblioteket och studerar, och ”här bredvid” visar sig vara frivilligcentralen Chapman som ligger vägg i vägg med biblioteket. Här står dörren öppen in till en mötesplats för ”alla som vill och har lite tid” som Sara Olström säger. Här pågår under veckorna allt ifrån Qi gong till barnvagnscafè och konverationsträning på engelska. Tanken är att verksamhet ska vara initierad av deltagarna och att människor är välkomna att deltaga på precis den nivå man vill. Och annars går det också alltid bra att bara komma in och ta en kopp kaffe och sitta ner en stund.

Att skapa rörelse på ett torg handlar inte bara om att möjliggöra för den rent fysiska rörelsen. Det är lika mycket en fråga om att skapa en social tillgänglighet där människor känner att platsen tillhör dem gemensamt. Att skapa en tillitsfull offentlighet där människor kan se och synas medan de tar del av staden utbud.

Och även om det kanske är säkrast att lämna cykeln utanför så gör biblioteket och frivilligcentralen med sina öppna dörrar torget till en plats av rörelse. Både fysisk och social.

Spanare: Ellen Blåberg

 

Delade exempel

Inga delade exempel ännu. Varför inte skriva det första?

Har du andra exempel? Dela gärna med dig här:

Din e-postadress publiceras inte.