Hyresprotester

Publicerad: 20 oktober, 2011
Sidansvarig: Vanja Larberg
På spaning - Berlin

 

Under sommaren 2011 samlas människor till demonstrationer mot kraftigt ökade hyror i Berlin. En av demonstrationerna utgår ifrån Hermannplatz i stadsdelen Neukölln. På många skyltar kan man läsa budskapet ”wir bleiben alle”; vi blir kvar allihop. Neukölln är en stadsdel som nu är i första stadiet av gentrifiering, dvs grupper av arbetarklass byts ut mot medelklass. Som vår guide på en subversiv stadsvandring säger: när små butiker med ekologiskt odlade grönsaker börjar dyka upp är gentrifieringen i startgroparna. Konstgallerier och baugruppes som bygger hus som de äger gemensamt ses också som tecken på gentrifiering. Detta har lett till att det ibland uppstår konflikter mellan de som tidigare bott i kvarteren och de nyinflyttade. I Neukölln har det lett till att grupperingar som ”Die lunte” skapats, som mobiliserar mot studenter och konstnärer.

Men även om nya konstgallerier säkert är ett tecken på gentrifiering och på sikt högre hyror, är det snarare till den politik som förs än mot enskilda individer som man kan rikta blicken för att förstå förändringen. Att hyrorna nu rakar i höjden hänger ihop med att man sedan en tid tillbaka övergett ett tidigare system för att hålla hyrorna nere. Under en period gav Berlin nämligen direkta subventioner till privata värdar för att de skulle kunna hålla nere hyrorna på rimliga nivåer. När nu denna period är över har hyrorna i vissa stadsdelar ökat mycket på kort tid.

Man har också i politiken övergått från ett system där de allra flesta hyr (det har hittills varit runt 95 % hyresrätter i Berlin) till att under det senaste årtiondet premiera eget ägande. Man kan idag få skattelättnader om man äger sin lägenhet – detta för att man tycker att det leder till social stabilitet och ger en säkerhet för människor när de går i pension. Eftersom de sociala systemen monteras ned så ser man istället bostaden som en garanti för de äldre. 

Vissa stadsdelar är redan ”färdiggentrifierade”, till exempel har Prenzlauer berg efter murens fall bytt ut ca 80 % av sin befolkning. För att inte Neukölln ska gå samma väg krävs en medveten politik som gör att både nyinflyttade och äldre invånare har en plats i stadsdelen.

Spanare: Vanja Larberg

 

Delade exempel

Inga delade exempel ännu. Varför inte skriva det första?

Har du andra exempel? Dela gärna med dig här:

Din e-postadress publiceras inte.