entréer östra gårdsten

Vända entréer

Publicerad: 12 juli, 2011
Sidansvarig: Vanja Larberg
På spaning - Gårdsten

 

I östra Gårdsten sträcker sig en räcka med byggnader som tillsammans utgör en hel kilometer. Eftersom man såg gården som entrémiljö när Gårdsten planerades, blev den yttre sidan utan entréer. Det var logiskt eftersom det var miljön innanför huskropparna och ringleden som sågs som platsen för lek och kontakter. Men i efterhand kunde man se att det fick den negativa effekten att området upplevdes avvisande när man mötte det utifrån. Den introverta riktningen på entréerna förstärkte områdets isolering i stadsväven. När Gårdsten skulle byggas om under 00-talet var därför ett av arkitekten Gunilla Svenssons förslag att man skulle vända entréerna utåt. Detta har också genomförts. När man idag kommer med bussen till Östra Gårdsten så visar husen sina ansikten utåt och skapar en direktkontakt med besökaren. Det signalerar att stadsdelen har en riktning utåt och att den hänger ihop med andra områden utanför sig själv.

När man planerar nya områden är genomgående entréer oftast den bästa lösningen för det sociala livet. Det ger också invånarna möjlighet att välja om de vill gå över gården och genom det liv som utspelar sig där, eller om de vill gå direkt in via den mer offentliga sidan.

Spanare: Vanja Larberg

 

Delade exempel

Inga delade exempel ännu. Varför inte skriva det första?

Har du andra exempel? Dela gärna med dig här:

Din e-postadress publiceras inte.